Basisschool

basisschoolWe gaan Evie binnenkort inschrijven bij een basisschool. Evie is nog niet eens tien maanden en nu moeten we haar al inschrijven bij een basisschool. Tenminste, als je op de basisschool naar keuze terecht wil komen. Volgens mij zijn we zelfs laat met inschrijven. Het is nogal wat om nu te bepalen wat over drie jaar goed is voor je kleintje. Er kan nog zoveel veranderen.

Aankomende tijd ga ik bij een aantal scholen naar de informatieavond of -ochtend. Eigenlijk vind ik dat best wel spannend. Is het een goede school voor Evie, past het onderwijs goed bij haar? Dit is straks hoogstwaarschijnlijk een keuze die weer puur op gevoel wordt gemaakt. Overigens hadden we bijna een keuze gemaakt, maar toch bleken details in de visie tegenstrijdig te zijn met onze levensvisie.

Waar let ik allemaal op?

 • De onderwijsmethode. Patrick is voorstander van standaard basisonderwijs. Ik zie Daltononderwijs wel zitten, maar dit is niet in onze wijk gevestigd.
 • Het rapport van de onderwijsinspectie kan soms al wat inzichten geven.
 • Op de website van Scholenkeuze kun je beoordelingen vinden en vergelijken
 • Via de website van de school kijk ik naar kernwaarden, visie, pestprotocol en ook het voedingsbeleid. Ik kom gelukkig veel scholen tegen waar ze graag zien dat kinderen gezond eten meenemen. Dit geldt dus ook voor tussendoortjes en traktaties.
 • De grootte van de school. Persoonlijk is een kleine school prettig, maar ik heb al gezien dat dit lastig te vinden is in onze wijk. Zolang de klassen maar klein zijn.
 • Schooltijden. Het valt mij op dat veel scholen in onze wijk gebruik maken van een continurooster. Kinderen lunchen dan tussen de middag samen in de klas en zijn dan eerder klaar.
 • Buitenschoolse opvang. Een collega wees me er laatst op dat een BSO bij de school erg handig is. Geen breng- en haalwerk met busjes en vaak zit je kindje samen met klasgenootjes bij de opvang.

Een hoop stof tot nadenken. Ik ben benieuwd waar we uiteindelijk terecht gaan komen. Waar hebben jullie naar gekeken bij de keuze van een basisschool?

 

Volg en like ons:

4 thoughts on “Basisschool

 1. Hier hebben wij zoonlief ook al met 1 jaar ingeschreven. Ik heb ook gekeken naar de door jou opgenoemde punten. Daarnaast speelde de ligging van de school ook mee. Er zat bijvoorbeeld best een goede school op rijafstand. Maar de meeste kindjes daar zaten op loopafstand van school. Ik vind het ook belangrijk dat hij na schooltijd kan afspreken met klasgenootjes. Afstand kan dan een belemmering zijn. Maar heel eerlijk de keuze is uiteindelijk op gevoel gemaakt. Gelukkig blijkt het tot nu toe de juiste keuze.

 2. Wij zijn het afgelopen jaar ook aan het zoeken geweest voor onze dochter van nu 20 maanden. De bronnen en onderwerpen die je noemt zijn we ook allemaal nagelopen, maar uiteindelijk bleek het allerbelangrijkste wat voor gevoel je hebt als je de school binnenwandelt en gesprekken voert met de schoolleiding en leraren. Heel subjectief maar o zo waar.

 3. Wat moet je daar al vroeg naar op zoek! Stel dat ze over twee jaar van alles veranderen… Nou, gaan wij binnenkort ook maar even kijken. Denk dat wij het niet al zo vroeg hoeven te doen, maar toch…

 4. Ik had de kindjes ergens ingeschreven en toen gingen we verhuizen. Gelukkig een hele leuke, goede school gevonden. Hier twee minuten lopen vandaan! Je vind vanzelf een leuk plekje, komt goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.