Gebroken nachten

Ik besef me maar al te goed dat ik gezegend ben met een kind die al meer dan een jaar door slaapt in een vast ritme. Geen vuiltje aan de lucht, we zijn verwend. Het is dan ook echt even wennen dat we van de een op de andere dag een nieuwe fase hebben. En dat al een paar nachten. Bang om alleen te zijn, bang voor het donker of is dit het begin van de peuterpuberteit? Ik heb geen idee, maar het kost mij m’n (onze) nachtrust. Het is echt even wennen dat we opnieuw gebroken nachten hebben.

Het lijkt erop dat Evie van de één op andere dag niet alleen in slaap wil vallen. Ze vraagt me te blijven zitten of kijken. Doe ik dit niet zie ik vervolgens pure paniek in haar ogen en is ze ontroostbaar. De eerste avond dat ze dit had waren we echt weer als nieuwbakken ouders aan het zoeken naar de oorzaak van het niet willen slapen. Uiteindelijk belandde ze bij ons op de bank. Heel gezellig hoor op zaterdagavond, maar natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Na nog een mislukte poging stelde ik bij poging drie voor om bij haar te gaan zitten en daar was Evie heel blij mee.

Ik ben bij Evie in de kamer gaan staan. Elke keer dat ze me riep gaf ik heel rustig antwoord. Iedere keer zette ik een stap dichter naar de deur tot ik uiteindelijk op de gang stond. Ook op de gang bleef ik rustig antwoord geven met de deur op een kier. Nadat het lange tijd stil was ben ik weer naar beneden gegaan. Een paar uur heeft ze rustig geslapen, maar ’s nachts werd ze onrustig en bleef ze roepen. Het stelde Evie gerust als ik door de babyfoon liet weten dat ik in de buurt was.

Elke avond blijf ik minder lang in de kamer staan en dat gaat tot nu toe goed. Ik wil niet dat ze teveel went aan mij of Patrick in de slaapkamer bij het naar bed gaan. Ik wil dat ze vertrouwen heeft dat ook wanneer we niet in haar kamer zijn, we wel in de buurt zijn. Het geroep in de nacht wordt wel minder, maar een keer of vijf roept ze wel per nacht. Ik verwacht voorlopig nog wel gebroken nachten, dan kan het alleen maar meevallen.
[Bewerkt] Leuk detail, vannacht heeft ze wel lekker doorgeslapen. We gaan de goede kant op.

Volg en like ons:

6 thoughts on “Gebroken nachten

 1. Das zeker even wennen. Wat uiteindelijk werkt is 1 methode vasthouden en afbouwen, dat doen jullie al dus het komt vanzelf weer goed.

  Zoëy heeft, merk ik sinds een paar maandjes, erg de behoefte om de dag door te spreken. Alles even vertellen en benoemen en ze praat dan ook zelf mee…zeker als ik iets leuks vergeet op tr noemen.
  En als afsluiting is het dan ook… Nou dat wat een leuke drukke dag, nu zal je wel moe zijn. Papa en mama wel, Wij gaan slapen. Ga jij ook lekker slapen. Kusje en knuffel en meestal duurt het een paar minuten voor ze in dromelamd is.

  1. Wij hebben inderdaad ook een standaard bedritueel waarbij we de dag doornemen. Ik ze begint te begrijpen dat als we niet in de kamer zijn dat we wel in de buurt zijn.

 2. oei, wat is dat weer wennen lijkt me! Onze dochter slaapt in principe ool gewoon door en als ze wel weer eens een gebroken nacht heeft dan hakt dat er wel in. Fijn dat ze vanacht wel goed geslapen heeft 🙂

 3. Interessant, toevallig gister naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest over kleintjes. Kindjes hebben een reële en een magische kijk op de wereld. En dat loopt door elkaar heen. Op het moment dat ze Bijv een krokodil op tv hebben gezien kan het maar zo zijn dat ze bang zijn als ze gaan slapen dat er eentje onder hun bedje ligt. Een magische kijk roept om een magische oplossing. Dus misschien lukt het om erachter te komen waarom ze niet zelf durft of wil gaan slapen. Stel dat ze denkt zoals in dit voorbeeld dat er een krokodil onder het bed ligt, dan moet je dat gevoel erkennen. Dus niet zeggen: je hoeft niet bang te zijn. Zij is het nl wel. Wat je kunt doen is een ‘magische oplossing bedenken. Bijvoorbeeld je laat haar papa een magische krokodillen wegjaag spray in de kamer spuiten of een krokodillen verjaag pistool gebruiken. Daarna kan ze weer heerlijk zelf gaan slapen in haar bedje. Hopelijk werkt het voor Evie.
  En anders is het hopelijk een fase van korte duur. Succes

  1. Dank je wel voor deze tip. Het zou zo maar kunnen dat dit ermee te maken heeft. Vannacht was ze de poes aan het roepen. Ze kan jammergenoeg nog niet goed vertellen wat er aan de hand is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.