Slapen

Een baby slaapt heel veel en is erg belangrijk in het proces van opgroeien. Het is wel van belang de je kindje veilig kan slapen. De eerste weken heb ik regelmatig boven de wieg van Evie gehangen om te luisteren naar haar ademhaling. Nu, na ruim 4 maanden, betrap ik mijzelf er nog steeds op dat ik soms even controleer of alles nog goed gaat in haar bedje. Om Evie veilig te laten slapen houden wij wel rekening met een aantal dingen.

Lakentje en slaapzak
Na de geboorte van Evie heeft zij in een wiegje aan mijn voeteneind geslapen. Erg makkelijk bij de nachtvoedingen. Zij sliep toen onder een dekentje. Het wiegje maakte ik laag op, zodat haar voetjes bijna de wieg raakten. Ze kwam dan niet onder het dekentje terecht. Toen Evie beweeglijker werd met haar benen gebeurde het wel eens dat ze na een paar uur slapen boven de deken lag in plaats van eronder. Toen zijn we overgestapt naar een slaapzak.

Temperatuur
Het is belangrijk dat het niet te koud en te warm is in de kamer van Evie. De meest ideale temperatuur is rond de 18 graden Celcius. Regelmatig ligt de temperatuur in de zomermaanden hoger, omdat de kamer op het zuiden ligt. Evie slaapt tegenwoordig alleen in een slaapzakje. Wanneer het erg warm is trekken we haar broekje en sokjes uit. Tot nu toe is het zelfs tijdens de warme voorjaarsdagen prima gegaan.

Op haar rug
We leggen Evie op haar rug in bed. In de eerste maanden bleef ze ook netjes op haar rug liggen, maar nu ligt ze graag op haar zij. Persoonlijk vindt ik dit best eng aangezien ze vaak op haar buik rolt. Het gekochte kussentje, speciaal voor zijslapers, vind ik er nogal oncomfortabel uitzien. Her en der hoorde ik al dat dit mee valt dus binnenkort doe ik nog een poging. Nu leggen we een gevulde kruik naast haar beentjes. Hierdoor lukt het ook niet om door te rollen.

Er zijn veel richtlijnen met betrekking tot veiligheid en slapen. Wij hebben veel bruikbare informatie gevonden op www.veiligslapen.info. Ook de kraamzorg heeft hier een rol in gespeeld. Tijdens de intake heeft de consultant een rondje door het kamertje van Evie gemaakt en alle punten gecontroleerd. In de kraamweek hielp de kraamverzorger met veilig slapen.

Babyfoon
We maken gebruik van een beeld babyfoon met night view. Eerst was ik bang dat ik compleet geobsedeerd naar het scherm zou staren, maar dat valt gelukkig mee. Als ik beneden op de bank zit heb ik continue zicht op wat er in het bedje gebeurd. Ook zaken als een voorkeurshouding kan ik in de gaten houden. Bij de eerste tekenen dat Evie wakker wordt kan ik haar uit bed halen. ’s Nachts staat het scherm uit en bij elk geluid kan ik het scherm bekijken en hoef ik niet direct uit bed. Bovendien kan ik de temperatuur in de slaapkamer controleren, slaapliedjes door de kamer laten galmen en ook tegen Evie praten op afstand.

Volg en like ons:

One thought on “Slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.