Vliegen met je baby

Binnenkort is het zover, dan stappen wij op het vliegtuig naar Kreta. Het boeken van de vakantie zelf was al een hele uitdaging, want het moet wel comfortabel zijn voor Evie en voor ons. Normaal gesproken begon voor ons na het boeken van de vakantie de voorpret, maar niets is minder waar, vliegen met een baby is een logistieke onderneming. Ik zet ‘m alvast op mijn cv. Je weet maar nooit waar het handig voor is.

Kreta ligt op ongeveer drie uur en dertig minuten vliegen van Nederland. We hebben bewust gekozen voor een plek op maximaal drie tot vier uur vliegen. Hij lijkt ons niet mogelijk om Evie langer te entertainen mocht het haar niet lukken om te slapen. Ik zie al helemaal voor me hoe we heen en weer door het gangpad lopen, liedjes zingen en vriendelijk glimlachen naar onze medepassagiers die we voor de zoveelste keer passeren. Zodra we dit avontuur achter de rug hebben verschijnt er uiteraard een blog met onze ervaringen en vakantieverhalen.

Voor nu zijn we vooral bezig met de voorbereiding en houden wij ons bezig met wat straks in de koffer moet (daar kan ik ook vast nog iets over kwijt op mijn blog) en hoe overleven we de vliegreis.

Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om vloeistoffen en gels mee te nemen het vliegtuig in. Je mag alleen hoeveelheden van maximaal 100 milliliter meenemen in een gesealde zak. Pfff…. Daar gaan we, desinfecterende gel, Sudocreme, babyvoeding en een potje avondeten (we vliegen aan het einde van de middag). Ik heb gelukkig al gelezen dat je babyvoeding wel in grotere hoeveelheden mag meenemen, maar wel even apart moet aanbieden bij de douane. Tja, wat als we vertraging hebben of de tussenlanding die we proberen te voorkomen? Toch maar een extra broodje en een banaan.

Verder hebben we een lading luiers nodig, reservekleding en… Ach, de complete luiertas gaat mee met van alles een beetje extra. Het mooie aan het hele verhaal is dat je voor je baby geen handbagage mag meenemen, maar juist Evie heeft de meeste spullen nodig. Patrick en ik zijn genoodzaakt minder handbagage mee te nemen, zodat dit bij elkaar in een tas past. Een paraplubuggy mag mee tot aan de gate dus daar kan Evie rustig in zitten. Wij nemen ook de draagzak mee voor in het vliegtuig. We hopen dat ze daarin kan slapen.

Nog wat tips op een rij:

 • Een kind heeft tegenwoordig een eigen paspoort of ID-kaart nodig bij reizen. Vergeet niet dit ruim voor de reis te regelen. Vooraf maak je een pasfoto (mugshot) en moeten beide ouders een verklaring ondertekenen voor toestemming.
 • Met opstijgen en dalen ontstaat druk op de oren. Wij kunnen actief onze oren klaren, maar een baby kan dat niet. Aangezien Evie chronisch verkouden is heeft de huisarts ons geadviseerd een half uur voor het opstijgen en een half uur voor het landen een voorgeschreven neusspray te gebruiken om alle holtes open te maken. Daarna een flesje geven, zodat de druk in de oren wordt weggenomen door het slikken.
 • Zorg voor voldoende voeding, speeltje, luiers, kleertjes, etc. Neem altijd iets extra voeding mee bij vertraging
 • De lucht in het vliegtuig is erg droog. Geef daarom wat extra te drinken.
 • Neem een vestje en sokjes mee, want het is altijd fris tijdens de vlucht.
 • Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar de mogelijkheden. Bij de één is het mogelijk om aan boord eten op te warmen en bij een ander niet. (Tip: vraag om een kop thee en een flesje spa blauw, dan kun je de voeding zelf op temperatuur brengen)
 • Tegenwoordig zijn er kant en klaar pakken voeding en pap. Dit neemt minder ruimte in beslag.
 • Met waterpokken mag je niet vliegen tot de blaasjes zijn ingedroogd. Het kan dan noodzakelijk zijn om een medische verklaring op te vragen om aan te geven dat je veilig kunt vliegen.  (Ik heb zelfs ergens gelezen dat er landen zijn waar kinderen en de rest van de gezinsleden in quarantaine moeten)

 

Volg en like ons:

5 thoughts on “Vliegen met je baby

 1. Spannend hoor! Ik ben benieuwd hoe het straks is gegaan.
  En dank voor de reminders. Eind oktober vliegen wij naar Curacao. Dat is een heel end met een (dan bijna anderhalfjarige) dreumes. Hoop dat het mee gaat vallen! 🙂

 2. Echt, het valt heel erg mee! Wat wij deden was neusspray voor het opstijgen en dalen. En Olivia dronk was met dalen, maar sliep verder vooral. Op mij in de meest oncomfortabele houding. Terug sliep ze trouwens niet, maar was op 1 huilbui, want ongeduldig naar eten, ook goed te doen. Je zult zien dat het je onwijs is meegevallen als je daar eenmaal bent! Dat vd bagage is wel irritant idd – wij hadden ook luiers mee, maar vooral veel te veel kleren. Ze bracht bijna elke dag door in een romper. Handwasmiddeltube mee is ook een aanrader! Heel veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.