Dagindeling van een peuter

Een baby slaapt heel veel, een dreumes al een stuk minder, maar hoe ziet de dagindeling van een peuter er uit? Ik denk dat het ritme voor elke peuter anders is. De één heeft een middagslaapje en de ander heeft dit al (bijna) niet meer nodig. Evie is nu ruim twee jaar en heeft al enige tijd een vast dagritme. Omdat we merken dat ze een ritme heel prettig vindt, proberen we elke dag zoveel mogelijk op dezelfde manier in te delen. Natuurlijk is er ruimte om soms iets anders te doen, maar Evie houdt van ritme en rituelen. Op de dagen dat wij met Evie thuis zijn, hebben wij een vast dagindeling voor Evie. Het is niet elke dag exact hetzelfde maar in hoofdlijnen weet Evie wat we gaan doen. Hoe ziet onze dagindeling van een peuter eruit?

6:30 uur – Opstaan

De wekker gaat en over het algemeen wordt Evie dan ook wakker uit zichzelf. Op onze werkdagen sta ik zelf al om 5:45 uur uur op en wekken we Evie standaard om 6:30 uur om allemaal op tijd de deur uit te kunnen.

7:30 uur – Boterham eten

Na het eten van de boterham kleed ik haar aan. Soms presteert ze het om eerder al een vieze luier te maken, dan kleed ik haar eerst aan alvorens we een boterham eten.

8:00 uur tot 10:00 uur – Huishouden en spelen

In deze periode is het tijd voor het huishouden. Ze helpt graag mee met stofzuigen en een doekje over de tafel halen. Als ze er genoeg van heeft gaat ze zelf spelen. Zodra ik klaar ben spelen we samen, knutselen of tekenen we wat.

10.00 uur – Fruit eten

Rond dit tijdstip maak ik een bakje fruit en gaat ze even rustig zitten om dit op te eten.

10:15 uur – We gaan op pad

Als het weer goed is gaan we op pad. Even wandelen of fietsen in combinatie met boodschappen doen of een bezoekje aan de kinderboerderij. Als ik een speeldate voor Evie in plan is dit ook meestal in de ochtend. Bij veel regen blijven we lekker binnen met een puzzel of klei.

12:00 uur tot 12:30 uur – Lunch

We nemen dan de tijd om te lunchen en tot rust te komen.

13:00 uur – Middagslaapje

Evie slaapt tussen de anderhalf en drie uur. Vaak slaapt ze op de dagen nadat ze bij het kinderdagverblijf is geweest iets langer. Dat geeft mij mooi de tijd om iets voor mijzelf of in het huishouden te doen. Ik moet wel toegeven dat ik zo nu en dan ook graag even een dutje op de bank doe.

15:00 uur tot 17:30 uur – Wat doen we eigenlijk niet?

Hoe we de middag vullen is afhankelijk van het tijdstip waarop Evie wakker wordt en van het weer. De onderstaande activiteiten doen wij vaak in de middag.

  • Wandelen met loopfiets
  • Speeltuin bezoeken
  • Fietsen (soms met eenden voeren)
  • Uitgebreid in bad
  • Bouwen met de Duplo
17:30 uur – Koken

Dat is het moment van de dag dat ik kook. Evie gaat dan wat spelen of kijkt filmpjes. Meestal kijkt Evie mee in de keuken. Dan komt ze gezellig op een krukje erbij staan en helpt met het wassen van de groente. Daarna komt Patrick alweer bijna thuis en houdt ze de voordeur goed in de gaten. Zodra hij in het vizier is vliegt ze naar de voordeur om deze alvast open te maken.

18:15 uur tot 18:45 uur – Eten

Het is etenstijd en dit doen wij praktisch elke dag aan tafel. Eten aan tafel met een peuter is makkelijk en ook nog eens gezellig. Op zaterdagavond maken wij nog wel eens een uitzondering en eten we met het bord op schoot.

18:45 uur tot 19:30 uur – Uitbuiken

Dit is het moment om nog even tot rust te komen en een beetje te spelen. Als we in de middag naar buiten zijn geweest en ze moet nog in bad, doen wij dit ook op dit moment. Om ongeveer 19:30 uur start het slaapritueel.

Dit is de dagindeling van een peuter. Onze peuter welteverstaan. Wijken wij hier nooit van af? Natuurlijk doen wij dit zo nu en dan wel eens. We gaan bijvoorbeeld wel eens wat eerder op pad en nemen fruit mee voor onderweg. En laatst was de auto kapot en zijn we met de trein op pad geweest waardoor haar slaapje half in de buggy (een unicum) en half in haar bedje was. Ziet jullie dagindeling met een peuter er net zo uit? Of hebben jullie geen dagindeling?

 

Volg en like ons:

7 thoughts on “Dagindeling van een peuter

  1. Bij ons was dit bijna hetzelfde toen zoëy nog geen broertje had. Nu met een baby in huis loopt de planning toch wat rommeliger. Maar dat komt vast wel weer goed

  2. Leuk om jullie dagindeling te lezen! Zoals je weet is de mijne (nu nog) een chaos met een baby haha. En wat doen jullie een leuke dingen zeg. Ik ga soms ook ’s middags met de wandelwagen naar de kinderboerderij, maar ze krijgt er nog niet zo veel van mee… ;-). Wanneer blog jij dan? Als ze slaapt in de avond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.