De zesde ziekte

Dit blogje begint met een vraag aan de moeders die dit als eens hebben meegemaakt: Kan de Zesde ziekte ook in mildere vorm voorbij komen? Bij de Zesde Ziekte zie ik een kindje met hoge koorts en overal rode vlekken voor me. Ik vermoed dat Evie de Zesde Ziekte deze week heeft doorgemaakt, maar ik durf het niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Maandag maar even bij het kinderdagverblijf informeren of er meer kindjes zijn geweest.

Afgelopen dinsdag begon zoals elke dag begon. Evie lag lekker in haar bedje te lachen toen ik haar kwam halen voor de fles. Daarna heeft ze lekker door de kamer getijgerd (tegenwoordig moet mama rennen) en na de volgende voeding ging ze lekker naar bedje. Na haar slaapje was het opeens mis. Ze had koorts, huilde alleen maar en wilde niets behalve bij mij liggen. Arm klein meisje.

De volgende dag was er helemaal niets meer aan de hand. Temperatuur was weer compleet omlaag, ze kon weer lachen en genoot weer van de kindjes bij het kinderdagverblijf. Vrijdagochtend had ze opeens kleine rode vlekjes/bultjes in haar nek, schouders en kaaklijn. Ze leek er geen last van te hebben, maar bedacht me toen dat er een ziekte is waarbij een kind vlekjes in de nek krijgt, de Zesde Ziekte.

De Zesde Ziekte
De Zesde Ziekte is een kinderziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Het Humaan Herpesvirus Type 6 is de boosdoener. Het virus is vergelijkbaar aan het virus die bijvoorbeeld een koortslip veroorzaakt, maar de Zesde Ziekte krijgt je kind maar één keer. Alleen kinderen kunnen de Zesde Ziekte krijgen. Meestal is je kindje dan tussen de zes maanden en drie jaar. De ziekte is besmettelijk voor andere kinderen in dezelfde leeftijdscategorie. Zodra het virus het lichaam is binnen gedrongen duurt het tien tot vijftien dagen voordat het tot uitging komt. Echter is het al besmettelijk nog voor de ziekte tot uiting is gekomen.

Symptomen
Allereerst krijgt je kindje plotseling hoge koorts die drie tot vijf dagen kan aanhouden. Na ongeveer vijf dagen verschijn en er kleine bultjes in de nek en op het gezicht. Deze vlekjes verdwijnen weer na twee dagen.

Behandeling
Voor de Zesde Ziekte is geen behandeling. De ziekte is ongevaarlijk en duurt maximaal zeven dagen voor het hele proces voorbij is. Koorts verlagende middelen zijn niet nodig tenzij je kindje echt last heeft van de koorts. Een paracetamol kan dan helpen. Uitzieken is het belangrijkste. De volgende punten kunnen helpen je je kindje comfortabeler te laten voelen.

  • Genoeg drinken
  • Genoeg slapen en rust
  • Dunne kleding, zodat warmte uit het lichaam kan
  • Niet binnen blijven, frisse lucht halen 
  • Knuffel deze dagen je kindje nog een keertje extra

 

Volg en like ons:

2 thoughts on “De zesde ziekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.