Derde trimester zwangerschap

Vandaag ben ik 37 weken zwanger. Als de bevalling nu begint, zou ik thuis mogen bevallen. Maar onze voorkeur gaat uit naar het ziekenhuis. In geval van nood is dan alle zorg aanwezig en thuis geen bevallingstroep en kan ik bij thuiskomst gewoon met de verse baby in een gespreid bedje duiken. Omdat de zwangerschap vanaf nu zomaar opeens klaar kan zijn, geef ik jullie nu al een kijkje in het derde trimester.

Daar waar het tweede trimester vooral geestelijk voor mij een uitdaging was is het derde trimester vooral lichamelijk een uitdaging met door allerlei lichamelijke ongemakken. De bekkenpijn is toch wel het vervelendst. Een overzicht van alle gebeurtenissen afgelopen weken.

Derde trimester

 • Lekkende borsten – Het derde trimester was nog geen twee dagen begonnen en ontdekte ’s morgens een natte plek in mijn nachthemd. Ik kon direct zoogkompressen inslaan, want je weet het maar nooit. En inderdaad, ik werd nog een paar keer flink verrast.
 • Groeiecho – Het leek er op dat onze babyboy qua groei ongeveer drie weken op de kalender vooruit liep. Er werd dus een groeiecho gemaakt. Gelukkig bleek alles in orde en was dit uiteindelijk slechts een week.
 • Nachtelijk zweten en vreten – Dit heeft denk ik geen uitleg nodig. Ik word badend in het zweet wakker en eet dan lekker een boterham, pannenkoek, bakje yoghurt of wat er op dat moment voor handen is. Lekker in het donker op de bank.
 • Slecht slapen – Dat is eigenlijk een beetje hetzelfde als voorgaand puntje. Alleen ik heb niet altijd honger. Soms word ik wakker, omdat ik voor de zoveelste keer moet plassen en dan lukt het vervolgens de twee uur daarna niet om nog in slaap te komen. Tegen de tijd dat de wekker bijna gaat dommel ik dan een beetje in. Hulde aan de middagdutjes, want het lukt mij bijna elke dag om een dutje te doen. Nu ik meer last heb van mijn bekken word ik ook wel eens van de bekkenpijn wakker en moet ik me omdraaien.
 • Slechtere huid – Of het door het gebrek aan slaap of de hormonen komt weet ik niet, maar aan het begin van het derde trimester werd mijn huid slechter. Hij werd vetter en ik had meer pukkels. Overigens lijkt dit sinds week 32 weer een beetje te zijn verbeterd.
 • Derde trimester ctgCtg minder leven – Toen ik bijna 33 zwanger was liet onze babyboy mij flink schrikken. Ik voelde namelijk minder leven. Dat wat ik voelde was niet heel krachtig en als ik hem prikte reageerde hij niet. Normaal gesproken gaat mijn buik flink tekeer en wanneer ik prik, tikt hij altijd even terug. Ik durfde de nacht niet in en werd uit voorzorg, na het beluisteren van het hartje, door mijn verloskundige voor een ctg doorgestuurd. Een hele geruststelling, want alles bleek in orde te zijn na de ctg en echo.
 • Huilen – Ik huil bij bijzondere verhalen, als ik trots naar Evie kijk, een zielige film zie, een mooi liedje hoor en als ik gefrustreerd raak door mijn hormonen. Dus eigenlijk kan ik om alles janken.
 • Vocht vasthouden – Bijna de hele zwangerschap heb ik nergens last van en nu heb ik opeens last van vocht. En dan vooral in mijn linker voet en enkel. Soms lijkt het echt een olifantenpoot naast mijn rechtervoet. Ik heb nog snel makkelijke schoenen gekocht zonder veters en gespen, maar wel met elastiek.
 • Slapende armen – Een direct gevolg van het vocht vasthouden zijn slapende armen. Heel irritant. Dan word ik ’s nachts wakker met een tintelende arm. Patrick moet af en toe wel denken, want ik lig dan midden in de nacht in het luchtledige te zwaaien om mijn arm wakker te krijgen.
 • Pijnlijke lies en harde buiken – Van de één op de andere dag had ik bij 34 weken een pijnlijke lies. Alsof ik in een split had gezeten en daar spierpijn van heb. Daarnaast had ik ook meer harde buiken. Voor de zekerheid heb ik mijzelf laten controleren op een blaasontsteking, maar gelukkig had ik deze niet. Dus klachten komen waarschijnlijk van indalen en/of bekkeninstabiliteit.
 • Liggingsecho en bevallingsplan – We mochten in week 36 heel even kijken naar onze kleine man. Hij is gedeelte ingedaald en dat is toch wel een fijn idee zo vlak voor de uitgerekende datum. Evie was met 33 weken al ingedaald dus begon me al af te vragen wanneer deze kleine nu eens richting de uitgang zou gaan.
 • Vluchtkoffer ingepakt – Vanaf 37 weken is het een goed om stand-by te staan. Dus de vluchtkoffer staat klaar.
 • Bedzeil over matras – Het onvermijdelijk is gebeurd. Het bedzeil ligt vanaf nu over de matras. (Edit: komende weken knisperend slapen. Ik kreeg al goede tips over de matrasbeschermers van IKEA en de moltons van Action)

derde trimester 37 weken zwanger Derde trimester buik 37 weken

Verlof

Met zes weken voor de uitgerekende datum is op 14 juli ook mijn verlof officieel begonnen. Ik was al een tijdje thuis in verband met mijn (geestelijke) gezondheid, maar nu mag ik voor mijn gevoel echt alles loslaten. De zolderverbouwing is nu ook klaar, zou nu ook klaar moeten zijn. Dat wil zeggen dat na een flinke soap eindelijk een trap naar de zolder is geplaatst en we nog wachten op de dakkapel. De komende maanden staan nog in het teken van de afwerking, maar we gaan eerst even bevallen.

Komende weken ga ik lekker verder broeden. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte via de sociale media en zolang het gaat verschijnt ook wekelijks een Picture my week, een plog over mijn verlofperiode.

Volg en like ons:

2 thoughts on “Derde trimester zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.