Dreumes wil niet eten

Wij hebben een nieuwe fase. Het is al een tijdje gaande en ik vond het tijd worden om hier eens een blogje aan te wijten. Er zijn vast meer ouders die hier mee te maken hebben. Evie heeft nooit moeilijk gedaan met eten. Tot voor kort maakte het niet uit wat we voorschotelden, het bordje ging altijd leeg. Aangezien wij nu midden in een dwarse fase zitten waarbij ‘nee’ en ‘bah’ een veel gehoord woord is, heeft Evie bedacht dat ze geen groente meer hoeft te eten. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het behoorlijk frustrerend vind en daarbij maakt het mij onzeker.

Doordat ze haar groentes niet eet (lees: alles dat er niet uit ziet als droge pasta met kaas, of een boterham is ‘bah’), ben ik bang dat ze niet alle voedingsstoffen binnen krijgt. Overdag eet ze verder wel goed. Brood, fruit, rozijntjes en koekjes gaan er prima in. In de avond heeft ze echt wel honger, maar ze weigert groenten en aardappels te eten. Daarbij komt ook dat wanneer ze wel een keer iets eet dat ze het die week daarna rustig weer met ‘bah’ wegschuift. Het kan niet anders dan dat dit een fase moet zijn. Dat hoop ik tenminste.

Het toetje gaat er wel in

Onze dreumes wil niet eten en wij willen haar ook niet compleet gefrustreerd aan de eettafel hebben zitten. Wij waren even door onze creatieve ideeën heen. Ik had al eens gelezen over het eet-opvoeden. Wij dwingen haar niet en bieden af en toe een hapje aan, straffen haar niet en zorgen dat ze de mogelijkheid krijgt om zelf te eten. Prakken, verstoppen, alles los geven en gezellige gezichtjes maken, wij hebben het inmiddels allemaal geprobeerd. Na het eten krijgt ze een bakje vla die er natuurlijk dan wel weer in gaat.

bloemkoolpasta goodies

Verstopte groenten

Omdat we zeker willen weten of het bijvoorbeeld niet aan de ‘setting’ ligt geven we binnenkort een beetje groente mee aan het kinderdagverblijf. Ze kan dan in gezelschap van andere kinderen groenten eten. Wie weet werkt het. In de afgelopen periode hebben wij gezocht naar alternatieven, zodat ze in elk geval een beetje groente binnen krijgt. En die hebben we gevonden. In onze Albert Heijn vond ik verse groenten pasta met bloemkool. Het is een groot succes en papa en mama vinden het ook lekker. Daarnaast smult Evie van de zakjes Squeezy van Goodies. Ook daar zit groente in. Het stelt me gerust dat ze op deze wijze wel iets van groente binnen krijgt.

Geduld is een schone zaak | tips

Even alle tips op een rij:

  • Dwing je kindje niet
  • Straf niet door bijvoorbeeld het toetje niet te geven
  • No stress. Als je kindje honger heeft, gaat hij vanzelf eten
  • Geef geen aandacht aan vervelend gedrag
  • Geef geen vervangend eten (bijvoorbeeld een boterham)
  • Geef kleine porties

Zijn jullie kindjes in de avond makkelijke eters en hebben jullie nog handige tips?

 

Volg en like ons:

4 thoughts on “Dreumes wil niet eten

  1. Irritante fase he? Olivia eet sinds ze anderhalf is nog amper ’s avonds. Maar ze heeft er geen last van, want slaapt prima en groeit door. Ik troost me maar met de gedachte dat ze overdag verder voldoende eet. En dat het ooit goed komt 😉

    1. Ik ben inderdaad blij dat ze de rest van de dag wel eet, vrolijk is, groeit en goed slaapt. Ooit komt het goed, maar als ik het zo lees moet ik geduld hebben.

  2. Mijn oudste is ook echt een drama met groente eten. Aardappels eet hij gelukkig wel en lang leve de pastasauzen waarin je groentes kunt verstoppen. Meestal geef ik hem ook nog wat fruit bij het avondeten (oeps vervangend eten :O), dat vult toch en daar zitten toch ook vitaminen in. De tip van groente snacks werkt heel goed voor mijn middelste, die is dol op komkommer en wortel. En mijn baby eet nu (nog) heel goed, ben benieuwd hoe dat over een jaar is..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.