Driftbuien van een peuter

Elke ouder met een peuter heeft te maken met driftbuien. Evie zien we het vaakst zoals op de foto, maar ook onze goedlachse Evie kan zo nu en dan uit haar slof schieten. Een paar keer per week krijgen wij met driftbuien te maken. Een gewone ochtend bij ons thuis. We worden wakker en Evie begroet me met een brede glimlach en wil direct een beker melk. We gaan naar beneden en zet haar op de bank met een beker melk. Ze kletst wat en met haar slaapzak nog aan schuifelt ze door de kamer naar haar Duplo. Vervolgens wil ik naar boven om even te douchen en aan te kleden. Tot zover is er niets aan de hand en Evie wil mee naar boven. Maar dan komt het punt dat ze zelf de trap op wil lopen, maar haar slaapzak nog aan heeft. Ik wil haar helpen om de slaapzak uit te doen en de bom barst. Evie wil het zelf doen. Welkom in de wondere wereld van een peuterpuber.

Vijf redenen voor een driftbui

Een ogenschijnlijk onschuldig gebaar zorgt voor een driftbui die soms wel een paar minuten aanhoudt. Het lukt niet of niet snel genoeg, een bepaalde situatie verloopt even niet zoals ze het had verwacht of ze is moe en het lukt dan niet een teleurstelling te verwerken en vervolgens raakt ze gefrustreerd. Inmiddels ben ik ‘gewend’ geraakt aan deze driftbuien en hebben we een manier gevonden met deze ontploffingen om te gaan. Daarbij ken ik nu ook een aantal ‘triggers’ en handel ik in bepaalde situaties anders waardoor ik een driftbui kan voorkomen. Hierna vijf situaties die bij ons in huis wel eens in een driftbui uitmonden.

Verkeerde sokken

Het aandoen van sokken kan bij ons al aanleiding zijn voor een driftbui. De reden? Evie wil of zelf de sokken uitzoeken of zelf aandoen.

Melk klaarmaken

Ik ben melk aan het opwarmen in de magnetron terwijl Evie nog aan het spelen is. Opeens hoort ze het piepje, vliegt de keuken in en klimt op het krukje bij het aanrecht. Ondertussen heb ik de melk al in haar tuitbeker zitten en doe de deksel al op de beker. En daar is het mis, Evie had willen helpen met de deksel op de beker doen en ze is boos. Tegenwoordig meld ik dat ik melk ga maken dan heeft zij de ruimte om te komen helpen.

Geen macaroni

Evie houdt van pasta en noedels. Wij eten dat ook regelmatig. Maar ja, dat kun je niet elke dag eten. Als ik aan het koken ben hoor ik haar al om pasta roepen en aan tafel blijkt ze aardappels op haar bord te hebben. De teleurstelling is groot. Aan tafel negeren wij haar opmerkingen over de pasta en beginnen gewoon met eten. Evie begint vervolgens gewoon met eten.

Zelf traplopen

Het is natuurlijk helemaal prima dat ze zelf trap wil lopen, maar soms is dat voor haar de manier om bijvoorbeeld tijd te rekken. Ik geef haar altijd de mogelijkheid om zelf te lopen, maar als we een tijdsplanning hebben dan komt daar op een gegeven moment een eind aan. Zodra ik haar optil gaat het los, want ze wil het zelf doen. O ja, ik heb haar ook wel eens stiekem alvast een paar treden hoger gezet, maar dat werd me ook niet in dank afgenomen.

Leuke dingen die eindigen

Aan alle leuke dingen komt een keer een eind. En ja, als volwassene vind ik dat al niet leuk, laat staan dat een peuter dat begrijpt. Spelen in de speeltuin, stampen in de plassen, zwemmen of heel simpel spelen met blokken. Op een goed moment moet je naar huis, eten of naar bed. En tja, dan staat een driftbui op de loer. Door haar enigszins voor te bereiden op wat gaat komen probeer ik de driftbui te voorkomen.

Wat te doen met driftbuien?

Negeren is het moeilijkste wat er is tijdens een driftbui, maar bij ons wel de beste manier. Ik schenk geen aandacht aan deze manier van aandacht trekken en ga door met hetgeen waar ik mee bezig was. Zodra ze troost wil hebben zoekt ze toenadering en is de driftbui zo over. Ik blijf geduldig en positief naar haar. Zij heeft een frustratie en weet niet hoe ze met die emotie moet omgaan. Ook aan tafel lijkt het negeren van negatieve aandacht zijn vruchten af te werpen, want ook het eten gaat tegenwoordig een stuk soepeler.

Om welke reden krijgt jouw peuter een driftbui? Hoe ga je hier mee om?

Volg en like ons:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.