Eerste trimester zwangerschap

Inmiddels ben ik achttien weken zwanger en heb ik het eerste trimester achter mij gelaten. In het eerste trimester gebeurt er ontzettend veel met het lichaam. Hormonen, moeheid en misselijkheid hadden de overhand in deze weken. Het is de hoogste tijd om terug te blikken op het eerste trimester.

eerste trimesterEerste trimester

Zoals jullie konden lezen in de vorige blogpost was deze zwangerschap een verrassing. Door de burn-out waren wij niet bezig met zwanger worden, want ik had wel even genoeg aan mijzelf. De eerste weken was dan ook met recht een achtbaan van emoties, maar ik ben ontzettend blij dat het ons is gegund om dit kleine wezentje aan ons gezin toe te voegen. Het eerste trimester verliep dan ook anders dan normaal. Waar de meeste mensen een zwangerschap nog een aantal weken geheim houden, was ik genoodzaakt om instanties en de bedrijfsarts die betrokken zijn bij mijn re-integratie over de zwangerschap in te lichten.

Hormonen

De achtbaan van emoties is natuurlijk ook het gevolg van een bak vol hormonen die in mijn lijf is losgelaten. Ik moet zeggen dat ik ze nog redelijk onder controle heb. Zo nu en dan branden de tranen in mijn ogen om helemaal niets bijzonders. Verder erger ik me wat sneller aan dingen en als ik wil dat er iets aan wordt gedaan, dan liever gisteren dan vandaag. En als het dan niet gaat zoals het zou moeten dan ben ik licht ontvlambaar.

Misselijkheid

Gelukkig kan ik zeggen dat in week dertien de ergste misselijkheid voorbij was. In de zwangerschap van Evie was ik ook aan het einde van het eerste trimester van mijn misselijkheid af. Toen van de één op andere dag en nu iets meer geleidelijker. Ik had gedurende 24 uur per dag last van ‘ochtendmisselijkheid’. Daardoor sliep ik slecht en zat ik op de gekste tijdstippen een cracker met pindakaas of dropjes weg te werken.

Moeheid

Nog voordat ik een zwangerschapstest had gedaan merkte ik dat ik weer ontzettend moe was. Ik zeg weer, want door de burn-out was ik ontzettend moe. Vlak voor de zwangerschap kwam hier verbetering in. Naast de moeheid had ik ook veel last van migraine. Achteraf bedacht ik mij dat ik dit ook in het begin van de zwangerschap van Evie had. Gelukkig zit ik met het verdwijnen van de misselijkheid ook weer beter in mijn energie. Scheelt ook dat ik beter slaap nu de misselijkheid weg is.

Met het verdwijnen van de kwaaltjes is het grote genieten begonnen. Mijn buik groeit als een malle en zo nu en dan voel ik de kleine een beetje bewegen. Heerlijk! Over twee weken staat de twintig weken echo gepland. Dat vind ik toch wel een spannend moment.

Volg en like ons:

One thought on “Eerste trimester zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.