Je baby en huisdieren

kindje en huisdierenZowel je baby als je huisdier moet wennen aan de situatie. Je kindje moet straks leren omgaan met je huisdier en je huisdier moet wennen aan een nieuw gezinslid in huis. Wij hebben een kat in huis. Evie is ontzettend nieuwsgierig naar Sam en kruipt de hele tijd achter hem aan. Wanneer hij ’s ochtends haar slaapkamer in wandelt begint ze zelfs hele gesprekken tegen hem. Sam haalt niet snel uit en houdt zelf afstand, maar ik ben me er van bewust dat een dier onvoorspelbaar is en opeens kan uithalen of bijten. In deze blog een aantal tips voor je baby en huisdieren.

Evie ziet een kameraad in onze kat Sam. Het is leuk om te zien hoe enthousiast ze wordt als Sam voorbij komt lopen. Sam is wel nieuwsgierig, gaat ook regelmatig in de buurt van Evie liggen, maar wil wel weg kunnen wanneer het hem te veel wordt. Zodra Evie in al haar enthousiasme naar Sam toe kruipt (tijgert) geeft hij zo nu en dan een waarschuwingsmiauw. Over het algemeen ga ik er dan even naast zitten om Evie af te remmen en Sam op zijn gemak zijn weg kan vervolgen.

Laten wennen
Het klinkt misschien gek, maar je kunt je huisdier en je kindje aan elkaar voorstellen. Laat ze rustig naar elkaar kijken. Probeer dit op dezelfde hoogte doen. Houd je je kindje boven een hond, kan de hond worden aangemoedigd om te springen.

Geef aandacht
Laat je huisdier merken dat je hem niet vergeet. In de nieuwe gezinssituatie verandert er veel. Je hebt vooral aandacht voor je kindje terwijl je eerder een hele avond met je kat op schoot zat. Geef hem een knuffel, speel met hem en laat weten dat hij er bij hoort. Neem de hond mee als je met je kindje gaat wandelen en laat de kat lekker tegen je aan kruipen tijdens een voeding. Zorg er voor dat de aanwezigheid van je kindje leuk is voor je huisdier. Verder is het belangrijk dat je  huisdier gezond en schoon is.

Een kat in het nauw…
Wanneer je huisdier een waarschuwingssignaal geeft (grommen, miauwen), straf je huisdier dan niet. Het kan zijn dat je huisdier daarna zonder waarschuwing agressief reageert. Een dier wil zichzelf van nature verdedigen. Ga er rustig bij zitten en stel je huisdier gerust met een knuffel en je stem.

Veiligheid voor alles
Laat je kindje nooit alleen in een ruimte met je huisdier. Een huisdier is onberekenbaar en kan opeens uithalen.  Samen je huisdier aaien en duidelijk vertellen wat wel en niet mag. Een kindje is geneigd om (onbewust) een huisdier te plagen of aan de staart te trekken.

 

Volg en like ons:

2 thoughts on “Je baby en huisdieren

  1. Goede tips.
    Wij hebben ook, omdat ik in het ziekenhuis bevallen ben, het mutsje van Fay die ze de eerste uren op had aan mijn ouders meegegeven zodat zij hem aan de hond konden geven. Zo kon hij haar geur al ruiken en eraan wennen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.