Kraamvisite: 6 gouden regels

Hoe trots ik straks (of eigenlijk nu al) ben op ons kleine mannetje, ik weet niet in hoeverre ik er al aan toe ben om hem te delen en hem aan van alles en nog wat bloot te stellen. Het liefste houd ik hem voorlopig nog heel dicht bij me. De kraamweek en de kraamvisite is vorige keer, zeker in het begin, best langs mij heen gegaan. Met name de eerste week hebben we rustig gehouden en volgens mij is het redelijk soepeltjes verlopen. Ik geloof niet dat ik me ergens aan heb geërgerd. Over kraamvisite en de do’s en don’t’s is al heel veel geschreven en met de bevalling in het vizier kan ik niet anders dan een aantal gouden regels delen.

Kraamvisite vs. kraamfeest

kraamvisite beschuit met muisjesWe hebben overwogen om een kraamfeest te geven. Gewoon alle visite in één keer. Maar na de eerste telling kwam ik tot de conclusie dat we zoveel vrienden en familie zouden willen uitnodigen dat we bijna een locatie moeten huren. We gaan toch voor de rust laten iedereen één voor één met onze babyboy kennismaken. Zoals gezegd is er al veel geschreven over kraamvisite en de ‘ongeschreven’ regels. Ik wil met jullie een paar van deze regels delen. Voor de kraamouders in spe: wees duidelijk in wat je wel en niet wilt. Ook de kraamverzorger kan je hierbij helpen.

1. Afspraak is afspraak

Maak een afspraak voordat je komt en kom vooral ook op de afgesproken tijd. Een kwartier eerder zou midden in een voeding of douchesessie kunnen vallen. En als je later komt, komt de kraamvrouw in de knoop met de volgende voedingen en niet te vergeten de oh zo belangrijke rust. Houd er rekening mee dat de kraamtijd voor elke kraamouder anders kan zijn. Waarbij het ene gezin na twee weken zijn draai heeft gevonden, heeft een ander gezin hier misschien wel vijf weken voor nodig. Luister naar de wensen van de kraamouders.

2. Houd het kort

Houd een kraambezoek kort. Drie kwartier tot een uur zijn in de eerste weken lang genoeg voor de baby en de kraamvrouw.

3. Gezondheid

Ben je flink verkouden, heb je (buik-)griep, voel je je niet fit en een snothoofd opkomen, blijf thuis en stel het kraambezoek uit. Het is voor de pasgeboren baby niet fijn, hoewel deze vaak wel antistoffen van de moeder heeft, maar het kan ook het herstel van de kraamvrouw belemmeren. Ook met een koortslip kun je beter even wachten met op bezoek komen. Een koortslip kan voor een pasgeboren baby zelfs dodelijk zijn als deze geen antistoffen van de moeder heeft meegekregen.

4. Schoon en fris (ruiken)

Extra hygiëne bij een pasgeboren baby is heel belangrijk. Een baby moet nog weerstand opbouwen en het is daarom van belang dat je je handen goed wast voordat je de baby vasthoudt. Daarnaast kan een baby zich de eerste weken alleen door geur hechten aan de kraamouders. Huid-op-huid-contact is de eerste weken heel belangrijk. Als een baby binnen een uur door meerdere mensen naast de ouders wordt vastgehouden kan dit bij de baby voor onrust zorgen. Het is dan ook logisch dat de geur van sigaretten en zware parfum niet lekker zijn voor de baby en kun je beter achterwege laten tijdens een kraambezoek.


5. Baby vasthouden

Het is niet vanzelfsprekend dat je een baby tijdens kraamvisite mag vasthouden. Dit hangt af van hoe de kraamouders zich daarbij voelen en hoe de baby hierop reageert (zie punt 4). Neem nooit zomaar de baby over, enkel wanneer dit wordt aangeboden. Pak nooit zelf de baby uit een box of wieg en vraag hier ook niet naar.

6. Respecteer de privacy

Voor de kraamouders is het niet altijd mogelijk om foto’s te maken. Ben je op kraamvisite maak dan zeker wat foto’s en stuur deze aan de kraamouders door. Zet echter nooit zonder toestemming een foto van de baby op sociale media. Dit is aan de kraamouders om hierover te beslissen. En plaats nooit felicitaties of berichten op sociale media zonder dat de kraamouders zelf een aankondiging online hebben geplaatst. Mogelijk zijn nog niet alle naaste familieleden en vrienden over de geboorte ingelicht.

Welke ‘ongeschreven’ regels zijn voor jou belangrijk geweest in de kraamperiode? Heb jij in je kraamperiode iets meegemaakt waar je achteraf niet blij van werd?

Volg en like ons:

7 thoughts on “Kraamvisite: 6 gouden regels

 1. Vooral omdat je al zoveel bezoek krijgt, vind ik bezoek kort houden heel belangrijk. Wij hebben ook iemand op bezoek gehad die een koortslip had. Dat vond ik ook echt niet prettig. Diegene kwam vanaf de andere kant van het land, dus je wijst hem ook niet zomaar de deur. Maar in de buurt van de kleine mocht hij absoluut niet komen. Ik had het wel prettig gevonden als hij het van te voren had gevraagd. Dan hadden we een nieuwe afspraak kunnen maken.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoog sensitief |Mijn conclusie: het bestaat nietMy Profile

 2. Wij gaven drie keer een kraamfeest op locatie… en ik zou dat weer doen. Net omdat wij zoveel mensen kennen. Anders hadden we geen een weekend meer voor onszelf het eerste half jaar of zo. Nu waren we er ‘vanaf op een dag. Familie en vrienden die me na aan het hart lagen kwamen toch al wat eerder en wat vaker langs.

  Mooi lijstje heb je gemaakt. Een waar sommige mensen echt wat van kunnen leren.

 3. Ik kom even langs via het blogfeestje, gezellig dat je weer meedoet. Goed rijtje regels! Ik vond het vasthouden niet zo erg, maar zware parfum vond ik verschrikkelijk. Wat ik zelf probeer te doen als ik op kraamvisite ben, is een aanbieden om een klusje te doen, zeker als er nog oudere kinderen zijn. Dus even het speelgoed opruimen of een vaatje wegwassen.
  Fleur | MizFlurry onlangs geplaatst…Blogfeestje 24 met co-host Monique van MoonoloogMy Profile

 4. Goede regels hoor, ik was vandaag op kraambezoek bij een vriendin en haar 3 weken oude dochter. Ik ben ook maar kort gebleven en vond het heerlijk dat ik haar even vast mocht houden, maar vind het ook prima ( en begrijp het ook) wanneer ouders dit niet willen. Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met kraamvisite, nou lagen mijn kinderen snel in het ziekenhuis en werden geopereerd dus waren ze al een paar weken ouder toen de visite kwam en ik weet nog hoe fijn ik het vond ( bij de tweede) dat ze de oudste ook even aandacht gaven, hij was nog geen 2 maar had dit echt nodig.

 5. Ik vond het ook altijd erg fijn en attent als de visite hun kopje/bordje na afloop alvast in de keuken zetge. Daar veoeg ik natuurlijk niet om maar meerdere mensen deden dit.

  Egoistiscg
  H puntje: ga niet over jezelf kletsen als visite zijnde. Als kraamvrouw denk je alleen maar aan je eigen wereldje en niet aan andere mensen (tot op zekere hoogte natuurlijk)

  1. Fijn als mensen dit uit zichzelf doen. Ik voel mijzelf altijd snel bezwaard om het te vragen. En inderdaad, kraamvrouwen praten graag over zichzelf. Ik zie het als een vorm van therapie. Een bevalling moet je op één of andere manier toch zien te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.