Kwesties in de opvoeding in de tag: Mommy Wars

Dit weekend vroeg Gwen mij om de tag Mommy Wars in te vullen. Deze tag werd door Esther en Betty bedacht. In deze tag komen allerlei onderwerpen binnen de opvoeding aan bod die op social media tot heftige discussies tussen moeders leidt. Uiteraard heb ook ik een mening over borstvoeding, slapen, huilen en potjes en vul ik deze tag graag in. Lezen jullie mee? Dit is hoe wij de opvoeding van Evie aanpakken.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Voordat ik zwanger werd wilde ik eigenlijk niet beginnen aan borstvoeding. Tijdens mijn zwangerschap veranderde dit. Ik wilde in elk geval proberen borstvoeding te geven. Het is gelukt en heb Evie de eerste drie maanden volledige borstvoeding kunnen geven. Toen ik weer aan het werk ging kreeg Evie overdag flesvoeding en in de nacht nog borstvoeding. Ik had geen zin in gedoe met kolven op mijn werk. Toen Evie ging doorslapen hebben we de borstvoeding volledig afgebouwd. De borstvoeding kwam direct goed op gang. Toch hebben we de hulp van een lactatiekundige gevraagd, omdat het vaak pijnlijk was. Ik vond het geven van borstvoeding een hele mooie ervaring.

mommywars3Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Evie slaapt altijd in haar eigen bed. Nou ja, bijna altijd. Wanneer Evie ziek is maken we een uitzondering. Dan lukt het slapen in haar eigen bed niet. Om er voor te zorgen dat we allemaal de nodige nachtrust krijgen leggen we haar dan tussen ons in. Daarna gaat ze zo snel mogelijk weer in haar eigen bed slapen. Helaas moeten we dan wel weer streng zijn bij het bedritueel, want ze doet er dan alles aan om ons naast haar bed te houden.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Ik hou heel veel van Evie, maar poep schrapen uit wasbare luiers weiger ik. Ik koop ze lekker bij de drogist. Wij gebruiken overigens twee soorten. Overdag draagt ze Kruidvat eigen merk luiers en in de nacht Pampers. Evie werd ’s ochtends vaak nat wakker met Kruidvat.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

Wij hebben beide soorten in huis. Hout vind ik heel mooi en het prikkelt de fantasie. Ze kan een hele tijd zoet zijn met blokjes. Wij hebben ook een heel legioen aan ‘plastic fantastic’ speelgoed. Het zingt, rijdt, praat en knippert en Evie vindt het fantastisch. Daarbij vind ik V-tech ook heel leerzaam en een feest der herkenning. Inmiddels kan Evie ook wat liedjes meezingen.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Ik had me vooraf voorgenomen om vers te koken, maar uiteindelijk koos ik vooral voor gemak en kreeg Evie potjes eten. Alles zit er in en het is enorm makkelijk tijdens het spitsuur aan het einde van de dag. Zo nu en dan stond ik heus wel een middagje in de keuken prutjes te maken om in te vriezen, maar de voorkeur ging uit naar potjes. Inmiddels eet Evie met ons mee en zijn de potjes niet meer nodig.

mommy warsDragen of wagen?

Dan kies ik de wagen. De wagen is gewoon veel makkelijker met het doen van de boodschappen bijvoorbeeld, dan heb je je handen vrij. Evie hebben we in het begin wel gedragen, omdat ze soms moeite had met slapen. Door haar te dragen lukte het haar om te slapen. Ook was het handig om binnenshuis soms mijn handen vrij te hebben en Evie lag dan heerlijk in de draagzak.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in luiers?

Evie begint nu zelf interesse in het potje te tonen en doet zo nu en dan al een plasje op het potje. Op het kinderdagverblijf krijgen ze dan een ‘beloning’ in vorm van een sticker. Inmiddels hangt ook hier een stickerkaart aan de deur en heeft ze thuis al twee stickers mogen plakken. Wij gaan dus dit jaar al beginnen aan de zindelijkheidstraining. Ik hoop stiekem dat ze voor haar derde verjaardag dan zindelijk is, maar ik moet me er eerst maar eens in verdiepen.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Mijn portemonnee kan al die eerlijke merken niet betalen dus shop ik mij drie slagen in de rondte bij Primark. Drie slagen is misschien wat overdreven, want wij kopen vooral het noodzakelijk voor Evie. Ze is er toch zo weer uitgegroeid.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

Wij voeden Evie best wel vrij op. Een kind moet zelf ontdekken en leren. Dit kan zij doen binnen de grenzen die wij veilig achten. Daar waar nodig treden we streng op, maar verder heeft Evie de vrijheid om de wereld op haar manier te ontdekken.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Het hangt van de reden af. Evie is een echte peuter en wanneer iets echt niet mag begint ze al te huilen. Dan laat ik haar even boos zijn en komt ze vaak zelf naar mij toe als ze klaar is. Wanneer Evie opeens begint te huilen in de nacht, valt of een andere vervelende reden troost ik haar zo snel mogelijk. Ze huilt dan met een reden en ik vind dat ik die niet mag negeren. Als baby liet ik Evie alleen huilen bij het slaapritueel, maar nooit langer dan vijf à tien minuten. Ook hierbij ben ik van mening dat een baby altijd huilt met een reden en dat ik dat niet mag negeren.

Dit waren mijn antwoorden op de vraagstukken in de tag Mommy Wars. Ik ben ook benieuwd naar jullie antwoorden. Neem de tag gerust over, maar vergeet niet de bedenkers en mij even te vermelden.

Volg en like ons:

4 thoughts on “Kwesties in de opvoeding in de tag: Mommy Wars

  1. Leuk om jouw antwoorden te lezen! Best wel wat overeenkomsten ook 🙂 Grappig hoe alle kinderen hetzelfde zijn en na een nacht bij papa en mama weer keihard proberen dat nog een keer voor elkaar te krijgen hihi.

  2. Fijn om te lezen dat ik niet de enige mama ben die boor gemak kiest en ook potjes gebruikt haha. Leuk om je antwoorden te lezen, ik zie aardig wat overeenkomsten. Wij voeden onze kindjes ook redelijk vrij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.