Ons nieuwe bedritueel

Slaap is heel belangrijk voor een kind en vinden het dan ook heel belangrijk dat Evie op tijd op bed ligt. Maar in de praktijk is het regelmatig een stuk later dan gepland, omdat ze als een echte peuter bedtijd aangrijpt om eens lekker eigenwijs te doen. Afgelopen maanden hebben we allerlei dingen geprobeerd om het bedritueel strakker en rustiger te laten verlopen, maar zonder resultaat. Nu lijken we een oplossing te hebben gevonden.

Evie zet rituelen graag naar haar hand. Zo kan ze opeens besluiten dat er iets anders moet bij het naar bed brengen. En na een lange werkdag hebben we niet altijd zin in een driftbui. Maar goed, grenzen stellen en vooral consequent zijn is ook belangrijk om zo’n ritueel te laten slagen dus werd het tijd om alle zeilen bij te zetten en het bedritueel om te gooien.

Vast bedritueel

We hadden altijd al een vast ritueel, maar spring-in-‘t-veld Evie lijkt tegen de tijd dat we naar boven gaan altijd over haar slaap heen te zijn. Springen op het bed, rondrennen, verstoppen en uitdagen zodra je er iets van zegt. Het hoort natuurlijk bij het peuter zijn, maar daar heeft ze uiteindelijk alleen zichzelf mee, want uitslapen is er praktisch nooit bij. Dus de gemiste uren haalt ze niet in. En als ze dan eindelijk in bed ligt duurde het vaak nog een uur voordat ze daadwerkelijk sliep. Een nachtlampje dat nog een keer aan moet, plassen, nog een slaapliedje en nu in de zomer hoort ze ook vogels. Een bak vol smoezen, maar wel van het soort die je eigenlijk ook niet allemaal kunt negeren.

bedritueel tekeningen
Tekeningen samen ingekleurd.
bedritueel lamineren
Ooit heb ik voor nog geen € 15,00 bij Action een lamineermachine gekocht. Ideaal!

 

 

Ritmekaarten

De meeste ouders zijn denk ik wel met dagritmekaarten bekend. Een handig hulpmiddel om een kind te laten zien wat je op die dag gaat doen en wat je al hebt gedaan. Ik kwam op het idee om zelf ritmekaarten te maken. Niet voor een hele dag, maar enkel voor het bedritueel. Ik heb aan de hand van de stappen die we doorlopen afbeeldingen getekend en samen met Evie ingekleurd. Met een wasknijper kan Evie zelf aangeven welk onderdeel van het ritueel dan aan de beurt is. Tot nu toe lijkt het een schot in de roos. Een aantal dingen die Evie stiekem aan het ritueel had toegevoegd doet ze niet meer. We zijn veel minder lang bezig met het naar bed brengen en nog belangrijker geen discussies. Zo nu en dan probeert ze natuurlijk wel af te wijken van het ritueel, maar nu kunnen wij haar veel makkelijker weer terug halen met behulp van de wasknijper.

Is het naar bed brengen bij jullie soms ook zo frustrerend? Hoe pakken jullie dit aan?

 

Volg en like ons:

8 thoughts on “Ons nieuwe bedritueel

  1. Hier ook eentje die van uitstellen haar hobby heeft gemaakt. Hier is t vaak als ze er dan in ligt dat ze dan roept dat ze moet plassen. En 9 vd 10 keer moet ze ook. Terwijl ze 10 minuten daarvoor ook al is geweest.. Dat maakt t lastiger wel!

  2. Slim!! Ik bedacht vd week ook om kaartjes te maken maar dan voor de ochtend. In de ochtend vergeet onze kleuter steeds dat hij eerst moet plassen etc. Zouden ze nog steeds bij de action zulke lamineer apparaten hebben?

    1. Ja, voor de ochtend ook handig! Ik heb ze later nog wel eens gezien, maar ik durf niet te zeggen of ze er nu nog zijn. Misschien dat je via Google alsnog een betaalbare online kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.