Opvoeding

Over opvoeden heeft iedereen een mening. Dat is natuurlijk goed, want je wilt als moeder niets dan het beste voor je kind. Voeding, straffen, grenzen stellen, normen en waarden, huilen en nog veel meer. Inmiddels heb ik wel wat meer zelfvertrouwen als moeder. Toch heb ik heb altijd het gevoel dat anderen mij beoordelen op wat ik doe. Een soort Hollands Next Top Moeder en bij drie kruizen moet je naar huis.

Ik denk nog wel eens terug aan het moment dat ik alleen met Evie in de Prenatal stond. Evie was toen nog maar een paar maanden oud en op een goed moment begon ze met huilen en was ze ontroostbaar. Ik liet haar gevoelsmatig even huilen en liet aan Evie weten dat ik er was. Een dame met zwangere dochter begon zich ermee te bemoeien. Mevrouw wist zeker dat Evie honger had en vond dat ik prima ergens in een hoekje kon zitten voeden. Ik wist dat Evie een half uur eerder haar maaltijd naar binnen had gewerkt en dus geen honger had. Nee, Evie had verborgen reflux en had dus ‘gewoon’ buikpijn. Niet iets dat met een beetje troosten over gaat. Het gezicht van deze dame sprak boekdelen, zij zou het wel beter weten.

Opvoeden

Opkweken, grootbrengen, kweken, opbrengen, verzorgen beschaven, onderwijzen, vormen. Bron: Woorden-boek.

Ik heb geen hele boekwerken over opvoeden gelezen. Natuurlijk zijn er altijd tips die je kunt gebruiken in de opvoeding, maar naar mijn idee is elk kind anders en moet je vooral naar je kind kijken. Wat voor Evie en mij werkt hoeft niet te werken voor een ander en vice versa. Ik vind het dan ook niet nodig om andere moeders te beoordelen op wat zij doen. Wat voor hun kind werkt, werkt misschien niet voor Evie, maar hoeft niet slecht te zijn. Wat vind ik dan belangrijk in de opvoeding?

Ritme

Ik vind ritme heel belangrijk. We hebben door de maanden heen echt gemerkt dat Evie baat heeft bij ritme. Wijken we daar dan nooit van af? Natuurlijk doen wij dat zo nu en dan wel eens, maar dat is echt zelden. Als we te vaak afwijken zitten we met een moe en gefrustreerd kind. Dat is voor ons natuurlijk niet leuk, maar voor Evie ook niet. Ze eet op vaste momenten en slaapt op vaste momenten en daar omheen plannen wij onze (gezins-)activiteiten.

Grenzen stellen

Evie voeden we redelijk vrij op. Een kind moet kind kunnen zijn en voor mij betekent dat, dat ze zelf dingen moet ontdekken. Tja, hier in huis wordt dus wel eens gekliederd. Ze klautert, stampt in de plassen en rolt door de zandbak. Toch is het noodzakelijk om grenzen te stellen. De grens ligt bij ons voornamelijk op het punt dat activiteiten gevaarlijk worden. De kat slaan of aan zijn staart trekken, alleen de trap op, kleine spullen in de mond of aan het aanrecht hangen als we aan het koken zijn. Verder blijven we bij het stellen van de grenzen consequent. En waar wordt gespeeld, wordt rommel gemaakt. Geen probleem. Er is echter wel een verschil tussen rommel maken en rommel maken. Als ze een doos blokken omgooit en vervolgens weg wandelt, ruimen we deze samen eerst op.

Time out

Ik noem het even een Time out, maar het is niet een Time out zoals je op tv bij Eerste hulp bij opvoeden ziet. Toch zet ik Evie zo nu en dan weel eens in een hoek (vaste plek in huis) neer om even af te koelen. Als iets niet gaat zoals Evie dat het liefste zou willen kan ze wel eens driftig worden. De nachtmerrie van iedere moeder, languit op de grond en niet meer voor reden vatbaar. Meestal laat ik haar even boos zijn. Iedereen heeft het wel eens nodig om boos te zijn. Wanneer zij niet uit haar boosheid komt zet ik haar in de hoek. Ik benoem dat ze de hoek in gaat, vertel haar waarom en loop weg. Vrijwel altijd is ze direct rustig en kunnen we met een dikke knuffel weer verder. Waarom ik dit doe? Omdat het soms nodig is om Evie uit een negatieve situatie te halen.

Voeding

Gezond eten vind ik heel belangrijk, maar ik vind het niet nodig om Evie dingen, zoals zoetigheid, te ontzeggen. Dus evie krijgt lekkers met mate. Daarbij eet Evie momenteel weinig tot geen groente, omdat ze dit weigert/niet lekker vindt. Ik ben van mening dat we eten niet moeten opdringen. We geven Evie te eten wat de pot schaft, geven haar de tijd om te eten en te proeven en als ze niet wil eten, dan is er morgen weer een dag.

Wat vinden jullie belangrijk in de opvoeding?

 

Volg en like ons:

3 thoughts on “Opvoeding

  1. Gewoon lekker je eigen gevoel blijven volgen hoor! Toen ik nog zwanger was van Ewan en toen hij net geboren was, las ik veel boeken en ik werd er op een gegeven moment helemaal gek van ;P Allemaal tegenstrijdige berichten en je voelt je nog schuldig ook. Toen ben ik het los gaan laten en dat voelt veel fijner. Als je vanuit liefde handelt komt alles goed 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.