Recept: Granola zonder suiker

Vorige week was ik lekker bezig met mijn challenge. En de opdracht om dagelijks te ontbijten inspireerde mij om de keuken in te duiken. Ik ontbijt elke dag. Zonder ontbijt functioneer ik denk ik ook niet door het hongergevoel. Ik moet wel bekennen dat het op mijn werkdagen gebruikelijk is om mijn ontbijt direct bij aankomst op mijn werk te eten, omdat ik niet nog vroeger (mijn wekker gaat 5:45 uur) wil opstaan. 

Voordat ik aan de challenge begon had ik nog wel eens de neiging ongezond te ontbijten. Ik reis drie dagen in de week met de trein naar mijn werk en werd regelmatig verleid tot het kopen van een vers gebakken ham-kaas croissant. En als ik dan toch in de Albert Heijn 2 Go of de Kiosk stond dan lag hier nog meer lekkers voor het grijpen. Dus gewoon ontbijt meenemen en die stationszaken niet meer binnenwandelen.

ingrediënten granola zonder suikerNaast smoothies en crackers houd ik ook van cruesli of granola. De laatste eet ik graag met magere yoghurt, Griekse yoghurt, Skyr of kwark en dan met verse banaan er doorheen. Heerlijk. Het leek mij wel wat om eens een keer zelf granola te maken en ik moet zeggen dat dit niet de laatste keer was. In de pakken uit de supermarkt zit vaak toch nog heel veel suiker en nu weet ik precies wat er in gaat.

Op internet zijn ontzettend veel recepten te vinden om granola zonder suiker te maken. Ik heb er voor gekozen om een basis granola zonder suiker te maken, omdat ik niet van gedroogde vruchten houd en het ook in mijn portemonnee moet passen. Alle zaadjes en superfoodpitten zijn behoorlijk prijzig. Ik snijd liever een verse banaan of ander fruit door mijn yoghurt.

Ingrediënten voor granola zonder suiker
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 50 gram rauwe pecannoten
  • 50 gram kokosrasp
  • 50 gram pompoenpitten
  • 3 eetlepels zonnebloemolie (of kokosolie)
  • 4-5 eetlepels ahornsiroop (maplesirup)

granola-zonder-suikerDe oven verwarm je voor op 170°C. Neem de bakplaat of een bakblik en bekleed deze met bakpapier. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en verdeel deze over de bakplaat. Daarna gaat het 20 tot 25 minuten de oven in. Halverwege schep je het geheel een keer goed om. Daarna laat je het afkoelen. In een goed afgesloten bak of pot kun je het denk ik wel een week of twee goed houden. Na één week in een weckpot is het in elk geval nog steeds knapperig.

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Zonnebloempitten, hazelnoten, lijnzaad, chiazaad, gedroogde vruchten, vlokken van rauwe chocolade en een snufje kaneel. Ik heb een lekkere basis gevonden en kan van hieruit experimenteren en variëren. Eet smakelijk!

Leuk detail, Evie eet altijd lekker mee met mijn bakje Skyr en granola zonder suiker. Ontbijten jullie altijd netjes?

Volg en like ons:

4 thoughts on “Recept: Granola zonder suiker

  1. Zo te lezen ben je goed bezig. Waarom gaat jouw wekker zo vroeg? Evie? Of klaarmaken voor werk? Ik ontbijt meestal met 2 bruine boterhammen waarvan 1 met kwinkslag. De ander wisselend zoet of hartig. En een kop thee. Heel af en toe ontbijt ik met pap, doe ik met Stefan mee.

    1. Dank je wel. Op mijn werkdagen gaat m’n wekker zo vroeg, omdat ik een ruim een uur reistijd heb en dus om half 8 in de trein moet zitten. In de anderhalf uur die ik heb zorg ik dat ik ben aangekleed en ik mijn ontbijt en lunch klaar heb staan. Patrick zorgt er voor dat Evie gegeten en gedronken heeft en geeft haar dan over aan mij. Ik zorg er voor dat ze is aangekleed en Patrick brengt haar dan weer weg naar het kdv. Een ge-oliede machine op de vroege morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.