Slaaptraining – Weg met de slapeloze nachten

Afgelopen twee jaar waren, als het om slapen gaat, een hel. There, I said it. Wij produceren blijkbaar niet de beste slapers dus afgelopen zes jaar hebben we heel wat slaap misgelopen, maar de laatste twee jaar met Tymo spannen toch wel de kroon. Ik merkte dat mijn geheugen mij in de steek begon te laten, prikkels kon ik niet meer verwerken en uiteindelijk was ik vergeten hoe ik lief en geduldig tegen mijn kinderen en man moest zijn. Toen ik van ellende alleen nog maar kon huilen was het tijd voor actie.

Disclaimer: Ik ben geen arts. Deze blog is volledig gebaseerd op mijn ervaring. Elk kindje is anders en ieder kind heeft zijn eigen behoeftes. Heeft jouw kindje slaapproblemen dan raad ik altijd aan te overleggen met de huisarts of het consultatiebureau. 

slaaptraining slapend kind
Afbeelding van FotoRieth via Pixabay

Evie maakt lange dagen. School is intensief en daarnaast gaat ze ook twee of drie dagen naar de buitenschoolse opvang. Wij vinden het van groot belang dat zij goede nachtrust heeft om deze dagen goed door te komen. Een huilende baby maakt dat niet gemakkelijk en al snel zorgden we ervoor dat Tymo elke keer dat hij wakker was naar beneden ging en een flesje kreeg. Zodra hij dan (bijna) sliep ging hij weer naar bed. In het begin ging dat heel soepel, maar na verloop van tijd lukte het Tymo tijd te rekken. Puntje bij paaltje zat ik soms een uur of langer met Tymo op de bank. Soms wel meerdere keren per nacht.

Consultatiebureau

We hadden voor de twee jaar mijlpaal een afspraak bij het consultatiebureau. De basiszaken werden besproken, de blokjes opgestapeld en tot slot heb ik toch het slapen ter sprake gebracht. De arts maakte een belafspraak met de verpleegkundige voor hulp met het doorslapen. Een week later kon ik mijn verhaal doen bij de wijkverpleegkundig.

Nu hoor ik vaak over het consultatiebureau dat dit het ‘Consternatiebureau’ wordt genoemd. Of er wordt gezegd dat ze zich teveel met dingen bemoeien, maar ik kan oprecht zeggen dat ons consultatiebureau heel fijn is. Voor Evie hebben we begeleiding gehad met haar zindelijkheid en met Tymo stonden ze klaar in de begeleiding met de koemelkallergie en nu ook voor het slapen.

Terug naar ons slaapprobleem met Tymo. De wijkverpleegkundige was blij te horen dat Tymo in de afgelopen jaren wel enkele nachten, ook al waren deze op één hand te tellen, had doorgeslapen. Dit betekende dat hij wel kan doorslapen. Er was dus geen sprake van een (medische) afwijking waardoor doorslapen überhaupt lastig zou zijn. Onder begeleiding van de verpleegkundige zijn we de slaaptraining gestart.

De slaaptraining

Ik kreeg een telefonisch consult met de wijkverpleegkundige. Ze stelde mij een aantal vragen en was heel erg blij te horen dat Tymo her en der al een nachtje had doorgeslapen. Daarnaast vertelde ze ook dat peuters op deze manier de nacht manipuleren. Eten en slapen zijn dingen waar een peuter zijn grenzen probeert te verleggen. Ze gaf mij twee opties: laten huilen en om de paar minuten troosten of laten huilen en tijdelijk bij Tymo blijven slapen. Wij zijn niet zo van het laten huilen, maar het is blijkbaar de enige optie om deze horrorroutine te doorbreken.

De wijkverpleegkundige vertelde dat ik bij de laatste optie een matras bij Tymo op zijn kamer leg en zodra hij wakker wordt bij hem ga liggen. De bedoeling is dat de matras elke keer iets verder van het bedje wordt gelegd, maar hé de kamer van Tymo is een postzegel. Ik mag hem zonder oogcontact troosten, geruststellen en op die manier laten weten dat ik er wel voor hem ben. Ze waarschuwde dat we een paar helse nachten zouden krijgen en dat Tymo een terugval kon krijgen. Daarnaast coachte ze mij, want het huilen stond mij nader dan het lachen. Ze zou mij een week later weer bellen om te kijken hoe het gaat en om me een hart onder de riem te steken.

Driftbuien

De eerste nacht van de slaaptraining was inderdaad moeilijk. Een driftbui van ruim een half uur terwijl ik er naast lag en met mijn stem liet weten dat ik er voor hem ben. Het mooie was dat ik hierdoor heel goed het verloop van de driftbui kon zien. Op een gegeven moment hield de driftbui van het ene moment op het andere op. Gedurende die nacht werd hij een aantal keer wakker, zei ik dat ik nog steeds naast hem lag en ging hij weer slapen. De nachten daarna werden de driftbuien steeds korter tot het moment dat hij ging doorslapen. Anderhalve week later had hij een terugval van een paar dagen en tien minuten naast zijn bed zitten voldoende om hem gerust te stellen.

Doorslapen

Tymo slaapt nu een aantal maanden door en ik kan niet anders zeggen dat dat fantastisch is. Hij slaapt in het weekend soms zelfs het klokje rond. Even heeft hij geprobeerd om het bedritueel te saboteren door mij lang naast het bed te laten zitten. Maar met dezelfde methode hebben we ook het bedritueel naar onze hand kunnen zetten.

Slapen jullie kinderen door? Ging dat vanzelf of hebben jullie ook hulp gehad?

Volg en like ons:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.