Smoezen van een peuter om niet te slapen

Onlangs konden jullie al lezen dat wij een nieuw bedritueel met ritmekaarten bij Evie hebben geïntroduceerd. Soms moesten wij wel tien keer terug naar boven om allerlei smoezen aan te horen. Eerlijk is eerlijk. Evie is wel vindingrijk en sommige smoezen kan ik als ouder niet negeren. Daardoor sliep Evie wel eens veel te laat. Dit gaat nu veel beter. Ik heb een aantal smoezen op een rijtje gezet. Zijn ze herkenbaar?

De beste smoezen van een peuter om niet te slapen

Plassen – Tja, wat zal ik hier eens over zeggen? Voor het slapen gaan moet Evie altijd plassen. Dit staat ook op de ritmekaarten. Maar ja, wat nou als je als peuter nog twee druppels voelt dwarszitten? Dan roep je gewoon papa of mama even. En ik kan dit niet negeren of er iets van zeggen. Ze is nu eenmaal zindelijk aan het worden en als die twee druppels haar uit d’r slaap houden dat moet ze maar even naar de wc.

Ik hoor… – Het is zomertijd en langer licht dus dat betekent ook dat vogels, andere kinderen en kikkers langer van zich laten horen. En als je als peuter al die dingen hoort is dat natuurlijk héél vervelend. Soms lijkt het wel of het in haar hoofd veel luider klinkt dan het in werkelijkheid is.

Niet moe – Evie ligt na het eten vaak voor pampus op de bank met haar duim in d’r mond. Wij nemen haar mee naar boven om naar bed te gaan en op wonderbaarlijke wijze is ze niet moe meer. Rennen, springen op bed en nog allerlei dingen willen doen voordat ze gaat slapen. Dit hebben we overigens wel redelijk weten te tackelen met de ritmekaarten.

Slokje water – Ik heb liever niet dat ze voor het slapen gaan nog teveel drinkt (uitzonderingen als koorts of tropische temperaturen daar gelaten), want anders moeten we er ’s nachts nog een keer extra uit om haar te laten plassen. Dus met het tandenpoetsen drinkt ze vaak nog een klein slokje. Maar inmiddels weet ze door haar keel schrapen of met een ‘hoestbui’ (tussen aanhalingstekens, want zodra je met een beker water naast het bed staat is hij verdwenen) toch nog een paar slokken water extra bij ons los te peuteren.

Kusje/knuffel – Kusjes en knuffels kun je nooit teveel geven en ik doe het graag. En als ze nog een beetje extra genegenheid wil kan ze die natuurlijk krijgen.

Nijntje en Pip aan – Wij hebben twee nachtlampjes staan die na tien minuten uit gaan. Over het algemeen zou je denken dat een peuter na een dagje kinderdagverblijf genoeg heeft aan deze tien minuten, maar helaas. Voor de ritmekaarten gingen wij wel eens een keer of zes (of vaker) naar boven, omdat nijntje en Pip nog een keer aan moesten.

Pyjama zit niet goed – Eerlijk is eerlijk, dit kwaaltje heeft ze van mij. Als mijn broekspijp omhoog kruipt trek ik ‘m ook uit. Ik kan daar niet tegen als ik wil slapen. Evie blijkbaar ook niet. Ze had een pyjama waarvan de mouwen en de broekspijpen omhoog kropen en dat was genoeg reden voor Evie om niet te slapen. Inmiddels is deze pyjama vervangen.

Welke smoezen gebruikt jullie peuter om maar niet te hoeven slapen?

Volg en like ons:

6 thoughts on “Smoezen van een peuter om niet te slapen

  1. Hihi ja heel herkenbaar. Na het zingen, trekken we aan het koordje van de muziek uil. Soms als het Muziekje is afgelopen, roept ze heel hard: ‘ Mama nog een keer ‘ .
    Ik ben niet moe, kusje/ knuffel, ik wil nog iets vertellen (en dan niet zeggen 😉
    Ze is nog niet zindelijk. Dit gaan we deze zomervakantie proberen. Dan 6 weekjes geen peuterspeelzaal en andere afspraken. Dus alle tijd om dit te gaan proberen. Nu drinkt ze graag na het tandenpoetsen nog wat water. Als ze in bed ligt vraagt ze ook nog wel eens: Mag ik nog 1 slokje drinken?

  2. Die van mij zegt het nog niet met zoveel woorden, maar het tijdrekken begint al wel te komen. Testen wat mama zal doen. Dat zal nog wel erger gaan worden als hij straks twee is. Of drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.