Tweede kindje op komst – Hoe bereiden wij Evie voor?

Evie vindt het geweldig om grote zus te worden. Op het kinderdagverblijf besteden ze altijd even tijd aan de komst van een broertje of zusje. Evie is er op deze manier al mee in aanraking geweest. Thuis stelde ze hier verder niet heel veel vragen over. Ze constateerde dan dat zij geen broertje of zusje heeft, maar liet wel weten dat ze het leuk zou vinden. Na de eerste afspraak bij de verloskundige gingen wij dan ook vol zelfvertrouwen met de eerste echo op zak richting huis.

Thuis lieten wij de echo zien en vertelde wij het mooie nieuws. Het blijft een gok, want het is allemaal heel pril, maar we vonden het belangrijk dat ook Evie wist wat er aan de hand was. Er verscheen een grote glimlach toen we vertelden dat ze grote zus wordt. Maar we merkten wel dat ze nog niet helemaal wist wat het zou inhouden. Gelukkig hadden we toen nog zeven maanden om Evie voor te bereiden op de komst van ons tweede kindje.

Tweede kindje

Tweede kindje samen lezenOmdat we wel verwachtten dat Evie vragen zou hebben, kochten wij vooraf het boek Een baby’tje op komst. Een boek met duidelijke prenten waarin eigenlijk alle aspecten van de komst van een tweede kindje worden behandeld. Voeding, huilen, helpen, veranderingen in huis en nog veel meer. Achterin het boek staan een aantal handige tips over hoe het boek te gebruiken in de voorbereiding. Zo nu en dan pakken we het boek erbij en bekijken we weer een aantal pagina’s. Evie heeft dan direct de ruimte om vragen te stellen.

Het is best lastig om een kind op alle veranderingen voor te bereiden. Wij doen dit door te blijven praten en de veranderingen in kleine stappen te laten plaatsvinden. Zo hebben we onlangs de commode verplaatst en staan er nu kastjes bij Evie op de slaapkamer. Evie benadrukt zo nu en dan wel eens dat ik haar mama ben en nu leg ik uit dat ik straks ook de mama van haar broertje ben. Verder heb ik oude boekjes waar Evie te groot voor is uit de kast gehaald en uitgelegd dat deze straks voor haar broertje zijn en zij als grote zus kan voorlezen. Alles in rustige stapjes, want opeens alles moeten delen lijkt me voor een peuter best wel moeilijk.

Grote zus

Evie is helemaal enthousiast over de baby. Bijna dagelijks vraagt ze naar de baby in mama’s buik, geeft ze even een kusje of klopt ze even aan. Ik kan niet wachten totdat zij de baby ook kan voelen. Dat lijkt me zo ontzettend bijzonder. Omdat ik niet meer te zwaar mag tillen en ook het traplopen moet beperken in verband met mijn bekken, hebben we Evie uitgelegd dat ik last van mijn rug heb en dat ze daarom zelf moet lopen. We zeggen niet dat dit komt door de baby, want we willen haar broertje geen negatieve lading meegeven. En natuurlijk is ze als een echte peuter wel eens boos over de dingen die ik niet meer (goed) kan, maar daar stapt ze gelukkig snel overheen. Ze staat te popelen om een flesje te mogen geven en de baby vast te houden. Ik denk dat Evie een fantastische grote zus gaat worden.

Hoe hebben jullie de voorbereiding op een tweede kindje aangepakt?

 

Volg en like ons:

One thought on “Tweede kindje op komst – Hoe bereiden wij Evie voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.